Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nenech se očůrat, mladej!!!

Tak by se dalo shrnout poučení takového sympa černocha, kterého mi po peripetiích s illegal taxi poslalo samo nebe :)

Takže čerstvý zážitek s přepravou na letišti JFK New York.

První mě nabral jeden náhončí a dovedl mne k autu – byl milý, přijemný, ptal se, jestli už se mnou domlouvali cenu s kolegou.  Říkal jsem, že ne. Nechal mne naložit zavazadla a potom si mě i posadil na místo spolujezdce :) No, myslím, že si myslel, když už sedí, tak nevstane :) Mám to ale hezké a pohodlné autíčko!!!  Jenže jednak jsem seděl 8 hodin v letadle a jednak mi ukázal nějakou brožurku s cenou na Queens Village. Je to pro info cca 11 mil - takže cca 18 km... Myslím, že se trochu přepočítal, vlastně se dost seknul :)  asi tak 4x. Chtěl 100 dolarů (cca 1900,- Kč).

Nestačil se divit, jak rychle jsem vystřelil z auta a soukal ven všechna zavazadla. Zvláště vtipná je ta mobilní čistička vody. Ale k tomu jindy - je třeba ji taky otestovat.

Potom jsem měl ještě jedno nedorozumění s taxikáři oficiálními – asi si mysleli, že nemám peníze a posílali mne na autobus. Něco jako: "Jo, hošíku, za 2 dolary ani kuře nehrabe, hezky si vem public bus". Už jsem jim nevysvětloval, že se ptám na cenu reálnou. Že tuším, že je to rozhodně méně než 100 doláčů....

Sedl jsem tedy k netu a hledal spojení – našel jsem, ale neměl jízdenku, totiž už bylo pozdě na to si ji opatřit. Zašel jsem tedy k informacím a přeptal se na cenu taxi do lokace hotelu. A teď už notně nabroušený a s rozhodností i pevnou cenou vyrazil znovu na taxi - ůůůůůů zase jiný náhončí....a jak se ke mně měl. Úslužnost sama. Musím podotknout, že když je člověk trochu mimo, je cca 2 hodiny ráno a nemá se na koho obrátit, tak tahle strategie 100% zabírá (no vlastně na takových 95%), nesmí přijet vidlák, jako jsem já :)

Tak jsem se chlapečka rovnou zeptal, kolik by stálo 11 mil. Něco řekl, rovnou jsem mu vpálil 25 dolarů, vypadalo to, že je to na něj málo, ale šel vedle mne ven - nějak jsem nevěděl, že jde se mnou a rovnou jsem vběhl k taxikářům - yellow cab. A znovu stejná otázka. Mezitím si ten náhončí všiml, že jsem jinde, začal mě volat, prý jsem jeho kamarád a jdu s ním. No, tak to tedy ne... Žádný kamarád. A zachránil mě ten černoch. Hrozně milej chlap. Řekl, že 25-30 dolarů je OK, ale cestu mu musí schválit dispečer - ten za chvíli přišel a já už seděl v legálním taxíku a vezl se do hotelu. Sympaťák za volantem mi řekl, že jsou to všechno illegal taxi, byl to takový fajn člověk. Po cestě měl na taxametru 25,9 USD, nechal jsem mu 30. Byl fakt fajn a důrazně mne varoval: "V týhle branži vždy chtěj vědět cenu nejdříve!!!" A tátovsky mě položil ruku na rameno a pevně stiskl ruku. Moc dobrý gesto. Jsem rád, že takoví lidi jsou :)

www stránky projektu: www.praga-haiti.cz

Autor: Jiří Kučera | čtvrtek 30.9.2010 11:46 | karma článku: 19,44 | přečteno: 1306x
  • Další články autora

Jiří Kučera

Jen těžko uvěřitelný příběh

Je středa 3. 11. 2010, tři hodiny brzy ráno. Teplota je přijatelných asi 27 stupňů celsia. S kolegou Pavlem sedáme do auta. Vyrážíme do Port au Prince na další jednání. Dnes už máme vše, abychom dostali z přístavu naše auta a vrtnou soupravu. Nákaza cholery jen dokazuje, jak moc je na Haiti potřeba zdrojů čisté pitné vody vysoká. Dva kontejnery již máme uvolněny a jeden na místě budoucí základny v Port de Paix. Auta jsou stále problémem. Pro další jednání jsme splnili podmínku ministryně. Původní žádost jsme doplnili o hlavičku a na biskupství v Port de Paix nám ji podepsal přímo generální vikář. Oba jsme neskutečně unavení. Nejen ze stálých přesunů terénem, kdy člověk jede maximálně 20, místy i 10 km v hodině, ale také z práce na vyskladnění našeho kontejneru.

4.11.2010 v 23:24 | Karma: 20,69 | Přečteno: 1689x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kučera

Kontejner

Po neuvěřitelném týdnu se nám podařilo dostat první kontejner :) Sice nás čekalo nemilé překvapení - jednak nám kontejner při přepravě poškodili a jednak se musel bohužel celý vyložit a zase naložit v Port de Paix, kde jsme u toho nebyli, protože řidič nám tvrdil, že složí kontejner z auta plný... Ale věci jsou nakonec v pořádku, i když trochu zmokly....

2.11.2010 v 3:28 | Karma: 11,51 | Přečteno: 1302x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kučera

Konečně lepší zprávy

Konečně mohu napsat veselejší zprávy, i když to nechci zakřiknout. V průběhu příštího týdne se konečně dostaneme k našim věcem. Nyní již zařizuji logistiku přesunů a detaily pomoci UN, kteří nám ji poskytnou. Budeme potřebovat ostrahu při nakládání a potom také pomoc při eskortě.

25.10.2010 v 15:00 | Karma: 4,28 | Přečteno: 329x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kučera

Haiti - o čem se moc nepíše...

Tak se mi po delší době opět podařilo dostat se ke kvalitní síti a mohu popsat, co jsem za poslední více než týden zažil, co se nám podařilo prosadit a jak blízko jsme vyclení našich strojů. Celá procedura je složitá zejména proto, že žádáme o prominutí cla. To je hodně administrativně náročné. Naše žádosti putovaly postupně na 3 ministerstva, osobně jsem na jednom byl a má zkušenost je taková, že v zemi, kde nic nefunguje, se každý snaží, aby to vypadalo, že vše funguje velmi dobře. A nejen to, mnoho lidí pracujících na těchto úřadech má čich na peníze asi jako moskyti na krev. Jakmile cítí peníze, udělají vše proto, aby je získali.

25.10.2010 v 13:57 | Karma: 21,23 | Přečteno: 1616x | Diskuse| Společnost

Jiří Kučera

Nové fotky

Na stránce http://haiti.rajce.idnes.cz jsou k dispozici nové fotky. Psát blog je nyní náročné hlavně kvůli připojení. Zkusím napsat od Romana - snad má rychlejší spojení.

13.10.2010 v 2:58 | Karma: 4,27 | Přečteno: 329x | Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Nikdy nekončící hrozba. Finsko si zvyká na nový vztah s Ruskem

28. dubna 2024  20:49

Ozbrojení finští pohraničníci na běžkách střeží východní část země, nejnovější a nejdelší hranici...

Lesy chce předat mnichům bez soutěže. Smlouvu nachystal starosta předem

28. dubna 2024

Premium Mohlo to být jedno z rozhodnutí, jakých města jako osmitisícové Milevsko udělají ročně stovky....

Stavební úřady se děsí novely, mluví o nejistotě a nabírají nové pracovníky

28. dubna 2024  19:06

Stavební úřady napříč republikou se obávají reformy stavebního zákona. Kvůli nárůstu práce tak...

VIDEA TÝDNE: Potvrzený trest pro Feriho, živořící děti a Kobajašiho veleskok

28. dubna 2024  18:50

Soud v Praze tento týden potvrdil exposlanci Dominiku Ferimu tříletý trest za znásilnění. Strážníci...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1042x
Rád se potkávám s lidmi, lákají mne možnosti osobního rozvoje, snažím se být užitečný. Čeká mne mise v projektu Praga-Haiti - Voda pro Haiti. Půjde o vrtání studní v nejchudší části ostrova. Peru se s obavami i touhou. Chci o tom psát.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky