Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jen těžko uvěřitelný příběh

Je středa 3. 11. 2010, tři hodiny brzy ráno. Teplota je přijatelných asi 27 stupňů celsia. S kolegou Pavlem sedáme do auta. Vyrážíme do Port au Prince na další jednání. Dnes už máme vše, abychom dostali z přístavu naše auta a vrtnou soupravu. Nákaza cholery jen dokazuje, jak moc je na Haiti potřeba zdrojů čisté pitné vody vysoká. Dva kontejnery již máme uvolněny a jeden na místě budoucí základny v Port de Paix. Auta jsou stále problémem. Pro další jednání jsme splnili podmínku ministryně. Původní žádost jsme doplnili o hlavičku a na biskupství v Port de Paix nám ji podepsal přímo generální vikář. Oba jsme neskutečně unavení. Nejen ze stálých přesunů terénem, kdy člověk jede maximálně 20, místy i 10 km v hodině, ale také z práce na vyskladnění našeho kontejneru.

Dnes jsme se rozdělili. Jindra a Vlasta zůstávají na základně a třídí naše nářadí včetně uspořádání nezbytné drobné techniky, kterou potřebujeme pro vrtání a osazení studní s pitnou vodou.  Jen z pomyšlení na noční cestu v terénu mi není dobře. Auto to zatím zvládá. Je z půjčovny. Jednou jsme ho utopili v řece, vysušili a celkem s ním už absolvovali přesuny v délce cca 1500 km. Je sucho a na několika místech se nyní v noci dá jet po pevných blátivých polích i 50km v hodině, místy jsme opět v těžko prostupném terénu na rychlosti 10-20km/h. Podařilo se nám v rekordním čase necelé tři hodiny dojet do Gonaives. Rozednívá se. Další cesty (Gonaives – Port au Prince) jsou už proti úseku Baie de Henne – Gonaives přímo dálnice. Alespoň na některých úsecích je vidět, že do této země plynou obrovské investice z ostatních zemí. Hrubý národní produkt nyní tvoří z více než 80% zahraniční pomoc. Půlhodinu před devátou ráno přijíždíme do areálu společnosti Aciere d´Haiti a po krátkém čekání se k nám připojují brokeři Steven a Mark, kteří pro nás vyřizují celý proces proclení. Přijíždíme na ministerstvo (Ministere de Cultes - Haiti). Je 10:45. Přesuny v Port au Prince jsou náročné na čas – v zemi nejsou pravidla silničního provozu, kdo je silnější jede, na mnoha místech jsou velké zácpy. Když se všichni nahrnou do velké křižovatky a nikdo nehodlá ustoupit, čekáte půl hodiny, někdy i déle, než se situace vyřeší. Ministerstvo sídlí na dvoře zříceného domu. Za 9 měsíců od katastrofy tady není uděláno nic. Vše vypadá jako několik dní po zemětřesení.

Na dvoře je na dřevěné konstrukci připevněna plachta a pod ní sedí na špinavých židlích u vlhkostí zničených stolů asi 10 místních úředníků. Jeden má před sebou rozložené špinavé knihy a papíry a pracuje. Ostatní nedělají nic. Předáváme dopis s několika razítky biskupství. Úředník nasadí nesmlouvavý výraz, vše důkladně studuje, prohlíží razítka, zkoumá, čte. Trvá mu to asi deset minut. V nás by se krve nedořezal. Myslíme si, že vše bude v pořádku. Neměla by již přijít žádná překážka. Od šéfa dostávám mail s informací o posunu mého odletu o 6 dní, abych mohl dokončit proces proclení. Kolegové jsou připraveni vrtat. Čekáme jen na to, až nasedneme, nastartujeme a vyjedeme z místního přístavu. Ministerský úředník se stále více tváří jako černošský bojovník na válečné stezce a neustále zkoumá dodaný dokument, najednou zavrtí hlavou a řekne, že nepřijímá. Podpis dle něj není autorizovaný. Dává úkol kolegovi, aby našel jinou složku biskupství Port de Paix. K naší smůle je jedna mezi ušmudlanými kapsami na dokumenty. V ní je podepsán jeden z kněží, který dělá technika biskupství, něco zde asi před měsícem vyřizoval. Úředník posunkem ukazuje a vysvětluje, že se jedná o pravý podpis. Chce biskupa nebo tohoto člověka. Víme, že to je nesmysl a záminka. Papír, podle kterého soudí, je napsaný rukou, nemá ani hlavičku a není připojen ani podpis biskupa. Je na něm podepsán otec Ronel Vildor. Voláme otci Romanu Musilovi. Ihned nám posílá číslo na Ronela Vildora, biskupa není možné rušit. Kolega důrazně upozorňuje úředníka na to, že jsme splnili požadavky, jeli do Port de Paix, doručili požadovaný dopis. Úředník se ještě více zatvrzuje. Aktuální čas 11:15. Přijíždí ministryně. Vše je jí ve zkratce vylíčeno, přijímá vysvětlení svých lidí, tvrdě si stojí za svým. Otec Ronel jí po telefonu vysvětluje, že nemá pro toto podpisová práva, poukazuje na podpis generálního vikáře. Není cesta. Telefony nezabírají. Ministryně si stále trvá na svém. Sedí způsobně v kostýmku na své ušpiněné židli, před sebou hromadu papírů na stole, co sotva stojí, a propichuje nás pohledem. Není šance se domluvit.

Odjíždíme řešit rychlé doručení dopisu do Port de Paix, nové podepsání a zpětné doručení. Bude to problém. Blíží se hurikán Thomas. V pátek je v Port au Prince zákaz vycházení. Z biskupství není možné poslat fax. Nejde to ani mezi městy. Na pomoc nám díky Markovi, který tu už pátým rokem pracuje, vyjíždí senátor za severozápad Hippolite. Ani on nepřesvědčí ministryni. Vrací se dnes do své oblasti, bere si od nás obálku s materiálem pro nový podpis. Doručí nám vše v pondělí. Konec. Dnes jsme neuspěli, už po několikáté.

Obyčejní chudí lidé mají smůlu. Vládne jim neschopná vláda a na rozhodujících postech pracují hloupí a arogantní lidé. To by se tady mělo natočit, aby to lidé v Česku mohli na vlastní oči vidět. Roman Musil potvrzuje neskutečnou aroganci a s ní spojenou neschopnost. Je otřesený, proces proclení aut se táhne třetí měsíc. Pět týdnů na tom pracuji s maximální možnou intenzitou v nových podmínkách s naprostou nevymahatelností práva, kde jen aktuální nálada úředníků rozhoduje o posunu. Oba, já i Pavel, jsme vyčerpaní, bezmocní. Do očí se mi derou slzy. Nemohu udělat nic víc. Zažívám nepopsatelné pocity bezmoci, cítím se odpovědný vůči všem dárcům. Bohužel. Tato země je v přijetí pomoci nejhorší na světě. Obyčejní chudí lidé, se kterými jsme se potkali, pomoc potřebují, vláda a úřady ji blokují nebo rozkradou. Přemítám o potopě světa a místní realitě. Je mi to líto…

Autor: Jiří Kučera | čtvrtek 4.11.2010 23:24 | karma článku: 20,69 | přečteno: 1688x
  • Další články autora

Jiří Kučera

Kontejner

Po neuvěřitelném týdnu se nám podařilo dostat první kontejner :) Sice nás čekalo nemilé překvapení - jednak nám kontejner při přepravě poškodili a jednak se musel bohužel celý vyložit a zase naložit v Port de Paix, kde jsme u toho nebyli, protože řidič nám tvrdil, že složí kontejner z auta plný... Ale věci jsou nakonec v pořádku, i když trochu zmokly....

2.11.2010 v 3:28 | Karma: 11,51 | Přečteno: 1301x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kučera

Konečně lepší zprávy

Konečně mohu napsat veselejší zprávy, i když to nechci zakřiknout. V průběhu příštího týdne se konečně dostaneme k našim věcem. Nyní již zařizuji logistiku přesunů a detaily pomoci UN, kteří nám ji poskytnou. Budeme potřebovat ostrahu při nakládání a potom také pomoc při eskortě.

25.10.2010 v 15:00 | Karma: 4,28 | Přečteno: 328x | Diskuse| Ostatní

Jiří Kučera

Haiti - o čem se moc nepíše...

Tak se mi po delší době opět podařilo dostat se ke kvalitní síti a mohu popsat, co jsem za poslední více než týden zažil, co se nám podařilo prosadit a jak blízko jsme vyclení našich strojů. Celá procedura je složitá zejména proto, že žádáme o prominutí cla. To je hodně administrativně náročné. Naše žádosti putovaly postupně na 3 ministerstva, osobně jsem na jednom byl a má zkušenost je taková, že v zemi, kde nic nefunguje, se každý snaží, aby to vypadalo, že vše funguje velmi dobře. A nejen to, mnoho lidí pracujících na těchto úřadech má čich na peníze asi jako moskyti na krev. Jakmile cítí peníze, udělají vše proto, aby je získali.

25.10.2010 v 13:57 | Karma: 21,23 | Přečteno: 1615x | Diskuse| Společnost

Jiří Kučera

Nové fotky

Na stránce http://haiti.rajce.idnes.cz jsou k dispozici nové fotky. Psát blog je nyní náročné hlavně kvůli připojení. Zkusím napsat od Romana - snad má rychlejší spojení.

13.10.2010 v 2:58 | Karma: 4,27 | Přečteno: 328x | Ostatní

Jiří Kučera

Kdy budeme mít techniku z přístavu venku?!?

Dnes mne kontaktoval Marek, možná se konečně podaří získat podpis jednoho z ministrů a celý proces proclení by se tím měl prý výrazně posunout. Tak to by byla trefa do černého. Čekám, co z toho bude. Zjistil jsem, že podobný problém nemá jen FIDCON. Na vyclení tady čeká více organizací.

8.10.2010 v 21:23 | Karma: 8,18 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Bývalý ředitel finančního úřadu kryl úniky a bral „dárky“, dostal podmínku

24. dubna 2024  15:01,  aktualizováno  16:48

Bývalý ředitel brněnského finančního úřadu Miroslav Kuba si už třikrát vyslechl podmíněný trest za...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28,  aktualizováno  16:44

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Svobodu se lidovci snažili dostat pryč ze strany, teď kauzu odkládají

24. dubna 2024  12:20,  aktualizováno  16:13

Lidovecká snaha vystrnadit ze strany jednoho ze svých nejznámějších poliků, bývalého šéfa strany a...

Vláda je pro preventivní zadržení zbraně. Podezřelé nákupy se mají hlásit

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  16:10

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1042x
Rád se potkávám s lidmi, lákají mne možnosti osobního rozvoje, snažím se být užitečný. Čeká mne mise v projektu Praga-Haiti - Voda pro Haiti. Půjde o vrtání studní v nejchudší části ostrova. Peru se s obavami i touhou. Chci o tom psát.

Seznam rubrik

Oblíbené stránky